Vattulasisiipi

Pennisetia hylaeiformis

Vattulasisiipi

Vattulasisiipi

Tuntomerkit

Kirkkaiden siipien reunat ovat ruskeat. Pää ja eturuumis ruskeanmustat. Tukeva takaruumis musta, ja siinä on ohuita keltaisia poikkiraitoja. Muistuttaa ulkonäöltään ampiaista. Koiraalla on sulkamaiset tuntosarvet. Toukka on kermanvalkoinen. Aikuisen perhosen siipien kärkiväli 22-23 mm. Täysikasvuinen toukka n. 20 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Perhonen viihtyy avoimilla paikoilla, joilla kasvaa sen toukkien ravintokasveja. Etusijalla on vadelma, mutta muutkin vatukat kelpaavat. Aikuinen perhonen munii isäntäkasvin tyvelle. Toukat käyttävät ravinnokseen vatukoiden juuria. Ne kaivavat pääjuuriin onkaloita. Toukka talvehtii maassa ja kiipeää seuraavana keväänä vatun varteen koteloitumaan.

Milloin voi havaita

Aikuiset perhoset ovat lennossa heinä-elokuussa. Toukkien vikuuttamat versot alkavat lakastua. Keväällä toukkien vikuuttamat versot lähtevät vetämällä irti maasta.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Aikuisten perhosten määrää voi tarkkailla feromonipyydysten avulla.Toukkien torjunta kemiallisella aiheella on tarpeetonta. Kuihtuvat versot nykäistään irti maasta ja hävitetään.