Mustaluumukirva

Brachycaudus cardui

Siivetön Brachycaudus cardui

Siivetön Brachycaudus cardui

Siivellinen Brachycaudus cardui

Siivellinen Brachycaudus cardui

 Brachycaudus carduin käpristämä luumun verso

Brachycaudus carduin käpristämä luumun verso

Tuntomerkit

Siivettömät kirvat voivat olla ruskeankeltaisia, vaaleanvihreitä tai ruskeita, joskus jopa punertavia. Siivellisillä yksilöillä on ruskeanmusta eturuumis ja takaruumiin yläpuoli tummanruskea tai musta. Siivetön aikuinen on 1,8-2,4 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirva vaihtaa isäntäkasvia. Talvimunat ovat luumun ja kirsikan nuorissa versoissa ja niistä kuoriutuu keväällä kantaemoja, jotka synnyttävät uuden kirvasukupolven. Muurahaiset hoivaavat kirvoja. Loppukesällä kirvat siirtyvät toisille isäntäkasveille, joita ovat asterikasvit, kuten ohdakkeet, päivänkakkarat, karhiaiset, tuoksusauniot, ja villakot, sekä lemmikkikasveista koirankielet, lemmikit sekä raunioyrtit. Syksyllä siivelliset yksilöt palaavat munimaan luumu- ja kirsikkapuun nuoriin versoihin. Lehdet sykeröityvät voimakkaasti. Etenkin nuorten versojen lehdet voivat olla kaikki sykeröisiä.

Milloin voi havaita

Talvimunia voi löytää luumu- ja kirsikkapuiden nuorista versoista ja alkukesällä kirvojen käpristämiä lehtiä voi olla luumupuiden versoissa runsaasti. Keskikesällä lajin voi löytää ruohovartisilta isäntäkasveilta. Samanlaista vioitusta saavat aikaan myös pikkuluumukirvat.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Vioitukset aiheuttavat harvoin puulle merkittävää tuhoa. Pahoin käpertyneet lehdet voi poimia käsin pois. Torjunta-aineiden käyttö on harvoin tarpeen, koska ruiskutuksessa tuhoutuvat kirvoja syövät petohyönteiset.