Peltoetana

Deroceras agreste

Peltoetana

Peltoetana

Peltoetanan munia

Peltoetanan munia

Tuntomerkit

Väritykseltään voi olla vaaleanharmaa, kellanvalkea tai vaaleanruskea. Väritys on suhteellisen tasainen, ihossa ei ole täpliä tai läiskiä. Pää ja tuntosarvet ovat yleensä tummat. Hengitysaukko on kilven takaosassa. Lima on normaalisti kirkasta, mutta häirittäessä etana erittää maidonvalkeaa limaa. Keskikokoinen etana, aikuinen venyneenä 3,5-5 cm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Yksivuotinen laji, joka aiheuttaa tuhoja puutarhassa loppukesällä ja syksyllä. Se tulee toimeen monenlaisissa ympäristöissä, ja onkin yksi runsaimmista puutarhan etanoista.

Milloin voi havaita

Keskikesällä kuoriutuu uusi sukupolvi ja etanat ovat liikkeellä myöhään syksyyn.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, koska yksilöitä voi olla kosteana kesänä ja syksynä todella runsaasti. Vähennä puutarhan kalkitusta ja kerää etanat huolellisesti pois. Kuivana aikana kastele aamupäivällä ja anna mullan kuivahtaa kastelun välillä.

Luontaisia vihollisia ovat siili, muutamat linnut, kuten rastaat, kovakuoriaiset, kuten maakiitäjäiset, etanahaiskiainen. Etanoihin tehoaa myös Phasmarhabditis hermaphrodita sukkulamato. Tehokas kemiallinen torjunta-aine on rautafosfaattia sisältävät rakeet.