Aaltojuovakirppa

Phyllotreta undulata

Aaltojuovakirppa

Aaltojuovakirppa

Aaltojuovakirppa

Aaltojuovakirppa

Tuntomerkit

Mustissa peitinsiivissä on keltaiset pystyjuovat. Pää on musta, hieman sinertävän metallinkiiltoinen. Hyvin samannäköinen laji on aaltojuovakirppa ja mutkajuovakirppa. Toukka on keltainen ja sen ruumiissa on kauttaaltaan pieniä ruskeita pisteitä. Pää on tummanruskea. Aikuinen kuoriainen 2,4-3,5 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aaltojuovakirppa elää puutarhoissa, joutomailla ja viljelmillä, joilla kasvaa ristikukkaisia lajeja. Monet koristekasvit, kuten pitkäpalko, hämähäkkikukka, reseda ja illakko ovat sekä aikuisten että toukkien ravintokasveja.Myös koristekrassi on ravintokasvi. Toukka tekee lehteen pienen miinan ja aikuinen raastaa lehden pintasolukkoa. Talvehtii aikuisena.

Milloin voi havaita

Kirpat ovat aktiivisia aurinkoisella säällä. Ne lähtevät keväällä liikkeelle, kun päivät ovat lämmenneet. Kirpat ovat liikkeellä keväästä syksyyn.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Pienet taimet voivat kuolla, kun lehdet on syöty kokonaan. Koska kirpat ovat liikkeellä päivällä ja pakenevat välittömästi vaaran uhatessa, torjunta-aineiden käyttö on hankalaa. Tiheäsilmäinen hyönteisverkko on tehokas suoja pikkutaimille.