Porkkanakemppi

Trioza apicalis

Porkkanakempin vioittamia taimia

Porkkanakempin vioittamia taimia

Tuntomerkit

Aikuinen kemppi on oranssin ruskea. Siivet ovat läpikuultavat. Samannäköinen laji on koiranputkikemppi. Ravintokasvi auttaa tunnistamisessa. Porkkakemppi ruokailee porkkanalla. Aikuinen on 3-3,5 mm. Toukat ovat litteitä ja keltaisia ja liikkuvat hyvin vähän, kooltaan 1,7-2 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Talvehtii aikuisena kuusen oksilla neulasten tyvellä. Aikuiset munivat porkkanan lehtien reunoihin usean viikon aikana satoja munia. Aikuiset ja toukat imevät porkkanan kasvunestettä. Lehdet kihartuvat sykerölle ja juuren kehitys häiriytyy. Siihen tulee usein paljon sivujuuria, ns. partajuurisuus.

Milloin voi havaita

Aikuiset saapuvat porkkanapelloille usein kesäkuun alussa ja ensimmäiset vioitukset näkyvät parin viikon kuluessa. Uuden sukupolven aikuiset kempit ovat liikkeellä elokuun alkupuolella.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Kelta-ansoilla voi tarkkailla aikuisten kemppien määrää. Porkkanan kylvöajankohdalla voi vaikuttaa vioitusten määrään. Joko mahdollisimman aikainen kylvö tai sitten vasta kesäkuun puolivälissä, kun kempit ovat munineet muille ravintokasveille. Kasvuharso kylvöksen ja pienten taimien päällä estää aikuisia munimasta. Porkkana on alteimmillaan sirkkalehtivaiheesta siihen kun lehtiä on 4-5. Vioitusten ilmaannuttua pikkutaimet voi ruiskuttaa hyväksytyllä torjunta-aineella.