Muurahaiset

Formicidae

Kuvaus

Muurahaiset elävät hyvin monenlaisissa ympäristöissä, kuivilla alueilla, kosteikoilla, rakennetuilla alueilla jne. Puutarhassa eläviä muurahaislajeja on useita ja niiden tunnistaminen lajilleen on joidenkin osalta vaikeaa.  Suomessa on noin 60 muurahaislajia.

Muurahaiset elävät yhdyskunnissa, joissa on kuningattaria, koiraita ja työläisiä. Ainoastaan kuningattarilla ja koirailla voi olla siivet. Työläiset ovat aina naaraita, ja niitä on yhdyskunnassa aina eniten. Kesällä kuoriutuvat siivelliset koiraat ja uudet kuningattaret, jotka lähtevät häälennolle suurina parvina. Parveilu kestää muutamia päiviä.

Muurahaiset ovat kaikkiruokaisia, niille kelpaa niin kasvien mesi sekä eläinperäinen ravintokin. Viholaiset (Myrmica-lajit) sekä suomumuurahaiset (Formica-lajit) keräävät erittäin suuren määrän hyönteisiä. Yksi pesäyhdyskunta voi kuljettaa pesäänsä yli kuusi miljoonaa hyönteistä kesän aikana.

Kasvinesteiden sisältämä sokeri on haluttua ravintoa. Muurahaiset hakevat sokeripitoista mettä kukista. Joillakin kasveilla kuten aitovirnalla, sananjalalla, terttuseljalla ja tuomilla on erityisiä mettä erittäviä rauhasia, joiden nektari houkuttelee muurahaisia. Hyvä sokerilähde on myös kirvojen erittämä uloste, mesikaste.

Muurahaisilla on monia yhteiselon muotoja muiden hyönteisten kanssa. Maassa elävät mauriaiset hoivaavat esimerkiksi kasvien juurissa eläviä juurikirvoja siirrellen niitä tarpeen mukaan suotuisiin paikkoihin. Muurahaiset syövät myös kirvoja, jotta saavat tärkeitä proteiineja.

Vaaran uhatessa, tai olosuhteiden muuttuessa epäedullisiksi muurahaiset siirtävät pesässä olevat toukat ja kotelot kiireesti turvaan. Toisinaan voidaan vallata eri lajin pesä ja ottaa sen asukkaat orjiksi.

Puutarhassa elävät muurahaiset aiheuttavat harvoin kasveille vaurioita. Rakentaessaan pesän kukkapenkkiin tai -ruukkuun ne voivat haudata kasvin perusteellisesti. Rakenteissa tuhoja tekevät lajit voivat aiheuttaa melkoisia vaurioita. Muurahaiset ovat tärkeä osa puutarhan monimuotoisuutta, joten niiden hävittäminen voi johtaa luonnon oman tasapainon haitallisiin muutoksiin.

Mauriaisen toukkia ja koteloita

Mauriaisen toukkia ja koteloita

Siivekäs kekomuurahainen lähdössä parveilulennolle

Siivekäs kekomuurahainen lähdössä parveilulennolle

Pihamauriainen  ahdistelee kannusruohokuoriaista.

Pihamauriainen ahdistelee kannusruohokuoriaista.

Muurahaiset eivät vikuuta pionin nuppuja etsiessään makeaa syötävää.

Muurahaiset eivät vikuuta pionin nuppuja etsiessään makeaa syötävää.

Lajit