Valepeltoetana

Deroceras reticulatum

Valepeltoetana

Valepeltoetana

valepeltoetana parittelu

valepeltoetana parittelu

Tuntomerkit

Etanan väritys vaihtelee paljon. Pohjaväri voi olla kermanvalkea, ruskea tai harmaa. Tunnusomaista on ihon pinnalla olevat pigmenttilaikut, jotka muodostavat verkkomaisen kuvion. Hengitysaukko on kilven takaosassa ja sen reunat ovat yleensä hieman vaaleampia kuin ympärillä oleva iho. Häirittynä erittää maidonvalkeaa limaa, muulloin lima on kirkasta. Keskikokoinen etana, aikuinen venyneenä 4-5 cm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Ehkä pahin puutarhoja kiusaavista etanoista, koska voi talvehtia sekä munana, nuorena että aikuisena. Aloittaa jo keväällä kasvien nuorten lehtien syönnin, ja syksyllä voi tuhota myös juureksia. Se on ahmatti, joka syö vuorokaudessa noin puolet ruumiinpainostaan, ja siirtyy öisin paikasta toiseen, tuhot voivat olla laajallakin alueella.

Milloin voi havaita

Keväästä myöhään syksyyn. Kosteina kesinä määrät voivat olla todella suuria.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, koska yksilöitä voi olla kosteana kesänä ja syksynä todella runsaasti. Vähennä puutarhan kalkitusta ja kerää etanat huolellisesti pois. Kuivana aikana kastele aamupäivällä ja anna mullan kuivahtaa kastelun välillä.

Luontaisia vihollisia ovat muutamat linnut, kuten rastaat, siili, kovakuoriaiset, kuten maakiitäjäiset, etanahaiskiainen. Etanoihin tehoaa myös Phasmarhabditis hermaphrodita sukkulamato. Tehokas kemiallinen torjunta-aine on rautafosfaattia sisältävät rakeet.