Gammayökkönen

Autographa gamma

Gammayökkönen

Gammayökkönen

Gammayökkösen toukka

Gammayökkösen toukka

Gammayökkösen toukka

Gammayökkösen toukka

Gammayökkösen toukka

Gammayökkösen toukka

Lisää kuvia

Gammayökkösen kotelo

Gammayökkösen kotelo

Tuntomerkit

Ruskeanharmaiden etusiipien valkoinen gamma-kirjain on hyvä tuntomerkki. Etusiivissä tumman- ja vaaleanruskeita kuvioita. Takasiipien reunassa tummanruskea leveä vyö, tyveltään takasiivet vaaleanruskeat. Muutama melko samannäköinen laji. Toukan väri ja kuviointi vaihtelevat. Se voi olla vihreä, tai tummanvihreä ja kyljissä hentoja vaaleanvihreitä kuvioita. Päässä on musta juova. Kotelo on musta. Aikuisen perhosen siipien kärkiväli 36-43mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Vaeltaa kesän alussa Suomeen ja viihtyy kukkivilla niityillä, kuivilla kankailla ja vihannesmailla. Toukka on hyvin moniruokainen. Ravinnoksi kelpaavat salaatit, monet kukkien nuput ja terälehdet. Myös ryhmäsamettikukan lehdet kelpaavat. Toukat ovat liikkeellä pääasiassa öisin ja piiloutuvat kasvien suojaan päivällä. Perhoset ovat liikkeellä pääasiassa iltahämärissä ja öisin, mutta loppusyksyllä niitä näkee päivälläkin. Suomessa syntyy kesällä yksi sukupolvi, mutta on epävarmaa kehittyykö vielä yksi uusi sukupolvi. Eivät talvehdi Suomessa.

Milloin voi havaita

Ensimmäiset perhoset tulevat toukokuussa ja viimeiset ovat lennossa vielä lokakuussa.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Jos toukkia on useita, ne voivat syödä salaatit ja pienet taimet lehdettömiksi nopeasti. Toukat voi poimia käsin pois.