Koisokirva

Aulacorthum solani

Koisokirva

Koisokirva

Siivellinen koisokirva

Siivellinen koisokirva

Siivetön koisokirva pikkupetunialla

Siivetön koisokirva pikkupetunialla

Koisokirvoja tomaatin lehden alapinnalla

Koisokirvoja tomaatin lehden alapinnalla

Tuntomerkit

Siivelliset kirvat voivat olla vihertäviä tai rusehtavia. Takaruumiissa on tumma kuviointi. Tummat tuntosarvet ovat ruumista pidemmät. Sekä siivellisten että siivettömien kirvojen tuntosarvien ja jalkojen nivelkohdat ovat rusehtavat. Selkäputkien päät ovat tummat. Tuntosarvien tyvellä kyhmyt. Keskenkasvuiset kirvat ovat vihertäviä tai kellertäviä, jalat ovat rusehtavat. Koko siivetön 1,5-3,0 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Isäntäkasveja ovat sekä kasvihuoneissa että ulkona kasvavat kasvit. Erityisesti koisokasveista peruna, tomaatti sekä kurjenpolvikasvit kuten pelargonit ovat suosittuja. Mutta on hyvin yleinen myös muilla ulkona kasvavilla kasveilla. Tavallisia isäntäkasveja luonnossa ovat orvokit, kellot, leinikit, vuohenputki ym. Talvehtii munana kasvien tyvellä .

Paljon luontaisia vihollisia, kuten leppäpirkot, harsokorennot, kukkakärpäset ja kirvakorennot.

Milloin voi havaita

Koko kesän

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen pienille taimille. Biologisen torjunnan eliöt ovat tehokkaita kasvihuoneviljelyssä. Kemiallisessa torjunnassa voidaan käyttää hyväksyttyjä torjunta-aineita, mikäli kasvit ovat vaarassa menehtyä. Voimakas vesisuihku pudottaa kirvat tehokkaasti isoista kasveista ja pienen kirvamäärän voi litistää käsin. Ennen kemialliseen torjuntaan ryhtymistä kannattaa varmistaa, ovatko luontaiset viholliset jo munineet kirvojen läheisyyteen tai tulleet syömään kirvoja.