Sypressikirva

Cinara cupressi

Sypressikirva

Sypressikirva

Siivellinen sypressikirva

Siivellinen sypressikirva

Sypressikirvoja tuijan oksassa

Sypressikirvoja tuijan oksassa

Sypressikirvojen vikuuttama tuijan oksa

Sypressikirvojen vikuuttama tuijan oksa

Lisää kuvia

Kirvojen viotusta tuijassa

Kirvojen viotusta tuijassa

Tuntomerkit

Siivelliset kirvat ovat mustia, hieman pronssinhohtoisia. Siivettömillä kirvoilla erottuu eturuumiissa kaksi tummanruskeaa raitaa. Jalat ovat vaalean ruskeat, mutta polvet ja nilkat ovat tummanruskeat. Kirva on kauttaaltaan lyhyen karvoituksen peitossa. Aikuinen kirva on 1,5 – 3,5 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirvojen ravintokasveja ovat tuijat, katajat, valesypressit ja syprikit. Aikuiset kirvat voivat olla joko siivellisiä tai siivettömiä. Kirvoja on melko vaikea havaita, koska sulautuvat hyvin oksien pintaan. Ne imevät nestettä varsista, eivät neulasten alapuolelta.

Kirvojen vihollisia ovat mm. kukkakärpästen toukat, mutta ne eivät pysty kokonaan tuhoamaan erittäin runsasta kirvapopulaatiota.

Milloin voi havaita

Talvimunista kuoriutuu keväällä kantaemoja, jotka munivat tuijan oksistoon, melko lähelle oksan kärkeä, mutta eivät kuitenkaan neulasten kohdalle. Kesän aikana kehittyy useita sukupolvia, kun naarat synnyttävät uusia kirvoja. Syksyllä naaraat munivat talvimunat oksien koloihin, josta kuoriutuu keväällä uusi kantaemojen sukupolvi.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Sypressikirva voi aiheuttaa mittavaakin tuhoa tuijiin, koska erittävät sylkeä imiessään tuijasta nestettä. Sylki on phytotoksista ja aiheuttaa johtosolukon kuoleman, jolloin oksa lakastuu ja neulaset ruskistuvat. Kirvat myös erittävät mesikastetta, joka heikentää neulasten yhteyttämistä.

Kirvoihin tehoaa esimerkiksi pyretriini, mutta sitä pitää ruiskuttaa heti keväällä, kun kirvat ilmestyvät tai syksyllä, jos oksissa näkyy kirvoja. Talvimunia ei pidä ruiskuttaa, koska öljypohjainen aine ei sovellu havukasveille.