Brachycaudus sp.

Brachycaudus sp. ukonhatun varressa

Brachycaudus sp. ukonhatun varressa

Tuntomerkit

Siivettömät aikuiset ovat kiiltävän mustia, nuoret kirvat punaruskeita. Koko 2,0-2,9 mm. Kaksi hyvin samannäköistä lajia, B. aconiti ja B. napelli.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirvat eivät vaihda isäntäkasvia, vaan pysyttelevät koko kesän samalla kasvilla. Isäntäkasveja ovat etenkin aitoukonhattu ja tarhaukonhattu, toisinaan ritarinkannukset. Harvemmin etelänukonhattu. Imevät kasvunestettä tiiviinä rykelmänä. Uusia sukupolvia syntyy useita kesän aikana. Vihollisia on vähän, koska kirvat imevät itseensä ukonhatun alkaloideja, jotka ovat haitallisia monelle kirvoja syövälle hyönteiselle.Talvehtii munana kasvien tyvellä.

Milloin voi havaita

Kesäkuusta syksyyn.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen etenkin huonokuntoisille ja kuivuudesta kärsiville ukonhatuille. Kukkiminen häiriytyy ja kasvu on vähäistä. Kirvat saa parhaiten pois litistämällä ne käsin. Koska kirvayhdyskunta on tiheä ja uusia kirvoja syntyy päivittäin, vesisuihku ei useinkaan tehoa. Riittävä teho on vain hyväksytyissä torjunta-aineissa, joissa tehoaine on pyretriini tai vastaava. Mäntysuopa tai muu pesuaine aiheuttaa yleensä vaurioita kasviin ja teho on olematon. Ukonhattujen kasvuolosuhteiden parantaminen lisää kasvin vastustuskykyä.