Luumunmarjakääriäinen

Grapholita funebrana

Luumunmarjakääriäisen  toukka ja vioittunut luumu

Luumunmarjakääriäisen toukka ja vioittunut luumu

Luumunmarjakääriäinen

Luumunmarjakääriäinen

Tuntomerkit

Aikuisen perhosen etusiivet ovat harmaanruskeat ja niissä on mustia ja harmaita ohuita juovia. Etusiipien takaseurassa on tummanruskeita pieniä täpliä. Siiven reunaripset ovat rusehtavat. Takasiivet ovat ruskeanharmaat.

Toukan pää on tummanruskea, jalat ovat vaaleankeltaiset. Ruumis on selkäpuolelta vaaleanpunainen, vatsapuoli on punertavankeltainen. Perhosen siipien kärkiväli on 12-15 mm. Täysikokoinen toukka on 10-12 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Perhonen viihtyy hedelmätarhoissa, joissa on luumuja ja kriikunoita. Toukat vikuuttavat luumujen, kriikunoiden ja orapihlajien hedelmiä.

Milloin voi havaita

Perhoset lähtevät lentoon kesäkuun alussa ja munivat raakileiden pinnalle, yleensä sille puolelle, jolle aurinko paistaa pisimpään. Toukat kuoriutuvat reilun viikon kuluttua ja kaivautuvat hedelmään. Vioituskohdasta tirahtaa monesti nestettä ja hedelmä alkaa pikkuhiljaa kuivua, kun toukka syö sen sisältöä. Lämpiminä kesinä voi olla toinen sukupolvi. Toukka talvehtii rungon halkeamissa.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Jos hedelmissä alkaa näkyä vioitusta, ne kannattaa kerätä pois ennen kuin toukat ovat poistuneet. Aikuisten määrää voi tarkkailla feromonipyydysten avulla.