Tuomikirva

Rhopalosiphum padi

Tuomikirvoja

Tuomikirvoja

Tuomikirvan munia

Tuomikirvan munia

Tuntomerkit

Tuomea ravintonaan käyttävät kirvat ovat tummanvihreitä, ruskeita tai lähes mustia. Niitä peittää usein vaha. Viljakasveilla olevat kirvat ovat vaaleanvihreitä. Siivetön aikuinen on 1,2-2,4 mm kokoinen.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirva siirtyy kesäkuussa tuomelta viljakasveille, etenkin ohralla ja kauralla se voi olla hyvin runsas. Kun viljat tulevat tähkään, syntyy siivellinen sukupolvi, joka siirtyy tuomen oksille muninaan. Mustat alle 1mm pituiset munat ovat tiheissä ryhmissä tuomen silmujen tyvessä suojassa mm. linnuilta ja hämähäkeiltä.

Milloin voi havaita

Munista kuoriutuvat kirvat siirtyvät lehtien puhjetessa alapinnoille ja alkavat välittömästi tuottaa uusia kirvoja. Kesäkuussa kirvat siirtyvät viljakasveille.Talvella silmujen tyvillä näkyy talvimunia.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Vioitukset aiheuttavat harvoin tuomelle merkittävää tuhoa. Pahoin käpertyneet lehdet voi poimia käsin pois. Torjunta-aineiden käyttö ei ole tarpeen, koska samalla tuhoutuvat kirvoja syövät petohyönteiset. Vioittuneet lehdet ruskistuvat loppukesällä, mutta tästä ei ole haittaa puulle.