Mustaherukanäkämäpunkki

Cecidophyopsis ribis

Mustaherukanäkämä- punkin turvottamia silmuja

Mustaherukanäkämä- punkin turvottamia silmuja

Äkämäpunkkeja avatussa mustaherukan silmussa

Äkämäpunkkeja avatussa mustaherukan silmussa

Äkämäpunkit silmun sisällä

Äkämäpunkit silmun sisällä

Tuntomerkit

Mustaherukan silmun sisällä elävä äkämäpunkki. Putkimainen vaalea punkki on hyvin pieni, noin 0,8 mm. Punkkien esiintymisen havaitsee turvonneista silmuista, joissa punkit kehittyvät.

Elinympäristö ja elämäntavat

Punkki talvehtii silmujen sisällä. Naaraat aloittavat muninnan varhain keväällä, jolloin kasvavat punkit aiheuttavat silmun turpoamisen. Punkit siirtyvät toukokuun aikana silmujen pinnalle. Kevään ja alkukesän aikana ne leviävät uusiin pensaisiin tuulen kuljettamina kymmeniäkin metrejä. Punkit levittävät suonenkatovirusta, joka aiheuttaa lehtien epämuotoisuutta ja pensas ei tuoda satoa kunnolla. Kukissa on normaalin viiden terälehden sijasta on 10-12 terälehteä, heteet puuttuvat ja marjoja ei kehity.

Milloin voi havaita

Kevättalvella punkkien vikuuttamat silmut turpoavat. Jos punkkien levittämä virus on iskeytynyt pensaaseen, sen lehdet muuttuvat kapeaksi, lehtisuonten lukumäärä vähenee.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Turvonneet silmut poimitaan käsin pois. Jos turvonneita silmuja on runsaasti, koko pensas leikataan alas. Jos virus on vallannut koko pensaan, se pitää kaivaa ylös ja hävittää. Kerätyt silmut voi laittaa kompostiin. Samoin oksat voi silputa kompostiin.