Ruskomäntypistiäinen

Neodiprion sertifer

Ruskomänty­pistiäisen toukkia

Ruskomänty­pistiäisen toukkia

Tuntomerkit

Naaras on oranssi, tuntosarvet ovat ohuet ja tummat. Koiras on tumma, jalat ovat vaaleat. Tuntosarvet ovat huomiota herättävän kokoiset ja sulkamaiset. Toukka on harmaanvihreä, tummapäinen ja siinä on tummat pitkittäisjuovat. Aikuinen 7-10mm, toukka 25mm pitkä.

Elinympäristö ja elämäntavat

Ruskomäntypistiäisen toukat syövät mäntyjen edellisten vuosien neulaset. Toukkia on yleensä suuri määrä samassa oksassa. Uusin neulasvuosikerta jää lähes syömättä. Pistiäiset lentävät mäntyjen latvoihin, pariutuvat ja munivat neulasiin. Aikuiset elävät vain viikon tai kaksi. Laji talvehtii muna-asteena männyn neulasissa.

Milloin voi havaita

Ruskomäntypistiäisaikuiset kuoriutuvat kotelokopista elo-lokakuussa. Toukat kuoriutuvat talvehtineista munista kesäkuun alussa ja alkavat syödä neulasia.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Jos toukkia on useassa oksassa, toukat voi pudottaa vesisuihkulla pois. Paljaaksi syötyjen puiden tila näyttää vakavalta. Mutta kasvavat saman vuoden neulaset jäävät valtaosin syömättä ja puu selviää vioituksesta. Pienistä taimista toukat kannattaa tuhota hyväksytyllä torjunta-aineella.