Vesiperhoset, päivänkorennot, koskikorennot

Trichoptera, Ephemeroptera, Plecoptera

Kuvaus

Vesiperhoset ja päivänkorennot ovat perhosia muistuttavia lentäviä hyönteisiä, jotka poikkeavat elintavoiltaan ja rakenteeltaan perhosista.  Aikuiset vesiperhoset voivat juoda vähän, mutta päivänkorennot eivät syö mitään, vaan niiden aikuisuus kuluu jälkikasvun varmistamiseen. Vesiperhoslajeja on Suomessa tavattu lähes 220 lajia. Päivänkorentolajeja Suomessa on 55.  Koskikorennot elävät suurimman osan elinajastaan virtaavissa vesissä.  Koskikorentolajeja on Suomessa 36.

Vesiperhosilla on neljä siipeä, joita hieno karvoitus.Siivet ovat kattomaisesti takaruumiin päällä, kun perhonen on paikoillaan. Vesiperhosten tuntosarvet ovat pitkät.

Päivänkorennoilla on myös neljä siipeä, mutta takimmainen siipipari on huomattavasti etummaista pienempi.Takaruumiin kärjessä on kaksi tai kolme sukasta.

Kaikkien kolmen ryhmän lajien toukat elävät vedessä.Jotkin vesiperhoslajien toukat rakentavat pienistä kivistä tai muusta pohjan materiaalista suojakseen kotelon. Päivänkorentojen toukat liikkuvat vedessä ja nousevat aika ajoin pintaan hengittämään. Muutamat koskikorentolajit ovat kasvissyöjiä, jotka syövät leviä ja vesikasveja. Jotkin lajit ovat petoja ja toukat pyydystävät muita vedessä eläviä selkärangattomia eläimiä.

Päivänkorennot lentävät ylösalaista lentoa parveillessaan. Joskus niitä voi olla kymmeniä ”tanssimassa” auringon laskun aikaan.  Puutarhan öiset valot houkuttelevat vesiperhosia ja toisinaan niitä eksyy sisätiloihin. Koskikorentoja houkuttelevat puutarhan valot ja vaaleat rakennusten seinät.

Vesiperhosen munarykelmä

Vesiperhosen munarykelmä

Vesiperhosen munia omenapuun lehdellä

Vesiperhosen munia omenapuun lehdellä

Vesiperhosen toukkasuojus

Vesiperhosen toukkasuojus

Lajit