Kaskaat, kempit

Kuvaus

Kaskaat ja kempit ovat vikkeläliikkeisiä hyönteisiä, joilla on kaksi paria siipiä. Useimmilla lajeilla on suuret silmät ja voimakkaat hyppäämiseen soveltuvat takajalat. Monesti kaskaita luullaan pieniksi heinäsirkoiksi tai luteiksi. Aikuisilla kempeillä on läpikuultavat melko pitkät siivet, mutta toukat voivat olla villamaisen nukan peitossa.

Kaskaiden ja kemppien munat ovat pieniä, monesti värikkäitä. Niistä kuoriutuu toukkia, joita kutsutaan nymfiksi, koska ne muistuttavat jonkin verran aikuista. Nymfi luo nahkansa muutaman kerran ja kasvaa aikuiseksi.

Kaskaat imevät kasvien lehtien pintasolukkoa, jolloin siihen syntyy vaaleita läpikuultavia laikkuja.  Joidenkin kaskaslajien vioitukset voivat aiheuttaa lehtien kellastumista ja käpertymistä. Muutama laji  vikuuttaa kasvien versoja. Kaskaiden mukana voi levitä haitallisia kasvitauteja. Kaskaiden määrittämisessä hyvä tuntomerkki on takajalkojen piikkien lukumäärä.  Kääpiökaskailla on takajaloissa hyvin runsaasti piikkejä, sylkikaskailla melko vähän ja viljakaskailla vain muutama piikki eli kannus.

Kempit imevät kasvien kasvunestettä ja aiheuttavat kasveille kasvuhäiriöitä. Kemppien toukat voivat olla hyvin erinäköisiä kuin aikuiset. Kemppien erittämä uloste eli mesikaste on sokeripitoista ja siksi hyvä kasvualusta mm. kasvien lehdillä eläville nokisienille. Jotkin lajit talvehtivat aikuisina mm. havupuiden oksilla ja tulevat ruokailemaan ja munimaan toukkien ravintokasveille keväällä.  Toiset lajit munivat syksyllä ravintokasvin oksille ja munista kuoriutuu keväällä uusi sukupolvi.

Kaskaan nymfi ja vioitusta daalian lehdellä

Kaskaan nymfi ja vioitusta daalian lehdellä

Kaskaan vioitusta nauhuksen lehdessä

Kaskaan vioitusta nauhuksen lehdessä

Kaskaan vioitusta pähkämön lehdessä

Kaskaan vioitusta pähkämön lehdessä

Sylkikaskaan vaahtoa

Sylkikaskaan vaahtoa

Porkkanakempin vikuttamia taimia

Porkkanakempin vikuttamia taimia

Lajit