Ruusumaila­pistiäinen

Arge ochropus

Ruusumailapistiäinen

Ruusumailapistiäinen

Ruusumailapistiäisen toukka

Ruusumailapistiäisen toukka

Tuntomerkit

Pää ja selkäkilpi ovat tummia, etu- ja takaruumis keltaoranssi. Ainoastaan etusiipien ulkoreuna on tumma, muuten siivet ovat kirkkaat ja läpinäkyvät. Reidet ovat keltaiset. Toukalla on oranssi tai musta pää, selkäpuoli on kellertävä, vatsapuoli vaaleankellertävä. Toukan ihossa on kauttaaltaan pieniä mustia kohoumia. Koko aikuinen 7-10mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset munivat kesän alussa ruusun varsiin. Suosittuja ovat Pimpinella- ja kartanoruusut sekä muut pehmeälehtiset ruusut. Aikuiset pistiäiset tekevät varteen rivimäisen viillon ja munivat noin 20 munaa. Toukat kuoriutuvat reilussa viikossa ja siirtyvät syömään ruusun lehtiä. Aluksi vioitukset voivat olla pieniä, mutta isot toukat syövät lehdet kokonaan. Toukkia voi olla todella paljon. Täysikasvuiset toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan. Talvehtivat kotelona.

Milloin voi havaita

Aikuiset lähtevät liikkeelle touko-kesäkuussa ja toukat ilmestyvät kesäkuun lopulla. Toukat pudottautuvat noin kolmen viikon kuluttua maahan koteloitumaan.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Versot, joissa munat kehittyvät, kuihtuvat. Toukat voivat syödä ruusupensaasta monta oksaa lehdettömäksi. Isot pensaat selviävät vioituksesta, mutta pienistä taimista ja pensaista toukat kannattaa poistaa joko käsin tai hyväksytyllä torjunta-aineella.