Liljakukko

Lilioceris lilii

Liljakukko

Liljakukko

Liljakukon munat

Liljakukon munat

Liljakukon toukkia

Liljakukon toukkia

Tuntomerkit

Liljakukon peitinsiivet ovat hieman kuperat ja punaiset, vatsapuoli on musta, samoin jalat ja tuntosarvet. Munat ovat aluksi punaiset, mutta muuttuvat vähitellen rusehtaviksi. Punertavat toukat ovat kasanneet päälleen ulostetta, joten ne näyttävät mustilta möykyiltä.

Aikuinen kuoriainen on 6-8 mm pitkä, munat n. 1mm ja toukka n. 10mm pitkä. Hyvin samannäköinen laji on luonnonvaraisena elävä kielokukko.

Elinympäristö ja elämäntavat

Aikuiset kuoriaiset syövät tarhasarjaliljojen, ruskoliljojen, pikarililjojen ja monien muiden Lilium-liljojen lehtiä. Myös toukat syövät liljojen lehtiä.

Milloin voi havaita

Aikuiset kuoriaiset ilmestyvät keväällä, talvehdittuaan maassa. Munista kuoriutuu noin viikossa toukka, joka kasvaa noin kaksi viikkoa ja pudottautuu maahan koteloitumaan. Aikuisia kuoriaisia voi nähdä loppukesällä ennen kuin ne pudottautuvat maahan talvehtimaan.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Heti kun kuoriaisia ilmaantuu, ne kannattaa kerätä käsin pois. Lehtien alapinnoilla olevat munat voi litistää sormin. Toukkiin tehoaa hyväksytty tuholaisten torjunta-aine.